210-9604187 info@ourodiagnosi.gr

Τα μυστικά της ανδρικής ερωτικής επιθυμίας

 

Υπολογίζετε ότι περίπου 152 εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζουν κάποιου βαθμού διαταραχή στη λειτουργία της στύσης τους, ενώ μέχρι το 2025 οι εκτιμήσεις λένε ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί.

Σε τι μπορεί να οφείλεται αυτή η ραγδαία αύξηση; Οι επιστημονικές απόψεις μπορεί να  ποικίλουν, όμως αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι η διατροφή, η ψυχολογική κατάσταση, μια κακή κλινική εκτίμηση,  η λήψη φαρμάκων, το αλκοόλ και πολλοί ακόμα παράγοντες συμβάλουν στο να χαθεί μια ικανοποιητική στύση και η διάρκεια του έρωτα και της απόλαυσης να … μην διαρκούν ώστε να ικανοποιηθεί το ζευγάρι.

Tα στάδια που καθορίζουν την επιθυμία στους άνδρες   

Η σεξουαλική επαφή για τον άντρα είναι μια λειτουργία που χωρίζεται σε διάφορα στάδια. Αρχικά υπάρχει το στάδιο της ερωτικής επιθυμίας, εν συνεχεία αυτό της επίτευξης στύσης ικανής για διείσδυση, ακολουθεί αυτό της εκσπερμάτισης και τέλος αυτό του οργασμού και της ευχαρίστησης. Διαταραχή ενός ή περισσοτέρων από αυτά τα στάδια προκαλεί αυτό που ορίζουμε με τον όρο σεξουαλική δυσλειτουργία.

Οι διαταραχές στο δεύτερο στάδιο, αυτό της επίτευξης στύσης, συνοψίζονται με τον όρο στυτική δυσλειτουργία. Η συνεχής ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης στύσης ικανής για μια επιτυχημένη σεξουαλική επαφή αποτελεί τον ορισμό της στυτικής δυσλειτουργίας.

Μελέτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δείχνουν ξεκάθαρα ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα συχνό πρόβλημα. Το εμφανίζει περίπου το 5% των ανδρών μέχρι 40 ετών (δηλαδή ένας στους 20 ),το 10% των ανδρών μέχρι 60 ετών (δηλαδή 1 στους 10),περίπου το 20% των ανδρών στις ηλικίες 60 -80(ο ένας στους 5) και φτάνει σχεδόν στο 50% των ανδρών άνω των 80 ετών.

Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Στα ψυχογενή αίτια ,αυτά δηλαδή που έχουν να κάνουν με τον ψυχισμό του ατόμου και στα οργανικά αίτια ,αυτά δηλαδή που οφείλονται σε μια οργανική πάθηση. Δεν αποκλείεται φυσικά να υπάρχει και συνδυασμός των παραπάνω. Η επίσκεψη και εξέταση από τον ειδικό γιατρό, μέσα από τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, μέσα από την κλινική εξέταση και τον αιματολογικό έλεγχο, θα καθορίσει το αίτιο και άρα τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Τα οργανικά αίτια

  • Νευρολογικά νοσήματα, όπως είναι η νόσος του Parkinson,η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού
  • Ενδοκρινολογικές διαταραχές, που περιλαμβάνουν το σακχαρώδη διαβήτη, τις παθήσεις του θυρεοειδούς, τις διαταραχές των ανδρικών ορμονών όπως η χαμηλή τεστοστερόνη
  • Ανατομικά προβλήματα, όπως είναι οι κάμψεις του πέους με σημαντικότερη και πιο γνωστή τη νόσο Peyronie (δημιουργία ουλώδους πλάκας στο σώμα του πέους με αποτέλεσμα την κάμψη)
  • Τραυματικές παθήσεις, όπως τα κατάγματα πέους, τα κατάγματα λεκάνης και σπονδυλικής στήλης
  • Χειρουργικές επεμβάσεις της πυέλου, όπως η ριζική προστατεκτομή, η ριζική κυστεκτομή, επεμβάσεις του παχέως εντέρου
  • Ακτινοβολία της πυέλου, όπως στον καρκίνο του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η υπέρταση, η αρτηριοσκλήρυνση με την απόφραξη των αγγείων που προκαλεί, καθώς και παράγοντες κινδύνου για αυτά όπως η υψηλή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το αλκοόλ
  • Φάρμακα, όπως είναι ορισμένα αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά, αντιανδρογόνα για τον καρκίνο του προστάτη

Τα ψυχογενή αίτια

  • Άγχος, όπως μπορεί να είναι άγχος επίδοσης και ικανοποίησης της συντρόφου, άγχος ή αμηχανία μπροστά σε νέα σύντροφο, ακόμα και άγχος-στρες λόγω επαγγελματικών, οικονομικών ή οικογενειακών προβλημάτων
  • Κατάθλιψη
  • Προβλήματα σχέσεων
  • Ψυχιατρικές παθήσεις
  • Αγχώδεις διαταραχές
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Κατανοώντας καλύτερα και σε βάθος το μηχανισμό της στύσης ,έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να πραγματοποιήσουμε πολύ μεγάλη πρόοδο στη θεραπεία των ασθενών με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Φυσικά η θεραπεία είναι εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή και είναι ευθύνη του ειδικού ιατρού ουρολόγου-ανδρολόγου μέσα από τις διαγνωστικές δυνατότητες που διαθέτει να ανακαλύψει το αίτιο που την προκάλεσε και να οδηγήσει τον ασθενή στην κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Η θεραπευτική στρατηγική για τη στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνει

  • Ψυχοσεξουαλική θεραπεία ,σε περιπτώσεις που το αίτιο είναι αμιγώς ψυχογενές
  • Φαρμακευτική αγωγή από του στόματος ,με τις σχετικά γνωστές ουσίες σιλντεναφίλη, ταδαλαφίλη, βαρδεναφίλη, που έφεραν επανάσταση πριν από περίπου μιάμιση δεκαετία στον τρόπο αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας
  • Ενδοπεικές ενέσεις αγγειοδραστικών ουσιών
  • Ορμονική θεραπεία, η οποία χορηγείται σε μικρό ποσοστό ασθενών οι οποίοι έχουν έλλειψη τεστοστερόνης
  • Θεραπεία με αντλίες κενού
  • Θεραπεία με συσκευή κρουστικών κυμάτων, η οποία στοχεύει στην αύξηση της αιματικής ροής του πέους
  • Χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος με τοποθέτηση πεικής πρόθεσης, κατά την οποία ο ίδιος ο ασθενής ενεργοποιεί και απενεργοποιεί μηχανικά μία ειδική συσκευή

Αυτό που πρέπει να αποτελεί το συμπέρασμα είναι ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί συχνό και σημαντικό πρόβλημα ,ιδιαίτερα στις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, που επηρεάζει σημαντικά τον ψυχισμό του ατόμου και διαταράσσει την κοινωνική του συμπεριφορά.

Ο ιατρός ουρολόγος-ανδρολόγος πρέπει να αντιμετωπίζει τον κάθε ασθενή με τη δέουσα σοβαρότητα, μεθοδικότητα και προσοχή ώστε  να καταφέρει να ανακαλύψει το αίτιο που  προκάλεσε τη στυτική ανεπάρκεια και να οδηγήσει τον ασθενή στην κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις έχουν δώσει αρκετά, σημαντικά και αξιόπιστα βέλη στη θεραπευτική φαρέτρα του ουρολόγου-ανδρολόγου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα : www.ourodiagnosi.gr ή επικοινωνήστε με τον κο Καπετανέλλη Ευστράτιο, Χειρουργός Ουρολόγος, Oυρολογικό Ανδρολογικό Ιατρείο Ουροδιάγνωση, τηλ: 693 893 9045