210-9604187 info@ourodiagnosi.gr

Αιμοσπερμία – Έκκριμα Ουρήθρας

Αιμοσπερμία

Είναι η πρόσμειξη αίματος στο εκσπερμάτισμα. Εμφανίζεται συνήθως σε νέους άνδρες, μέσης ηλικίας 37 ετών. Η αιτιολογία είναι ασαφής. Συνηθέστερα αίτια θεωρούνται οι μη ειδικές φλεγμονές της ουρήθρας, του προστάτη ή των σπερματοδόχων κύστεων. Πολύ σπάνια η αιμοσπερμία μπορεί να οφείλεται σε ειδικές λοιμώξεις, όπως η φυματίωση και, ακόμη σπανιότερα, σε κακόηθες νεόπλασμα. Ως αίτιο αιμοσπερμίας θεωρείται και η σοβαρή υπέρταση, προφανώς επειδή προκαλεί ρήξη των αγγείων του βλεννογόνου των σπερματοδόχων κύστεων. Τέλος, παροδική αιμοσπερμία μπορεί να παρατηρηθεί μετά από διαγνωστική βιοψία του προστάτη με βελόνη.

Παρά το γεγονός ότι η αιμοσπερμία είναι εντυπωσιακό σύμπτωμα που ανησυχεί τον ασθενή, στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί αυτόματα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Στις περιπτώσεις που επιμένουν, ενδείκνυται περαιτέρω έλεγχος με κλινική εξέταση, PSA (προστατικό ειδικό αντιγόνο) ορού, διορθικό υπερηχογράφημα προστάτη και πιθανόν ουρηθροκυστεοσκόπηση για τον αποκλεισμό υποκείμενης παθολογίας από το ουρογεννητικό.

Ουρηθρικό έκκριμα

Αποτελεί εκδήλωση ουρηθρίτιδας. Συνήθως συνοδεύεται από τοπικό καύσος κατά την ούρηση ή αίσθημα νυγμού στην ουρήθρα. Στη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα το έκκριμα είναι συνήθως άφθονο, παχύρρευστο και κιτρινωπό, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις μη γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας είναι λιγοστό, λεπτόρρευστο και λευκωπό. Αιμορραγικό έκκριμα είναι υποδηλωτικό καρκινώματος της ουρήθρας.