Χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη
Χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη
Ενδείκνυται για όσους επιθυμούν την οριστική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων
Η χειρουργική αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη ενδείκνυται για τους ασθενείς που παρουσιάζουν επιπλοκές από τη νόσο, που η συμπτωματολογία τους δεν ανακουφίζεται από την φαρμακευτική θεραπεία και που επιζητούν οριστική αντιμετώπιση.
Ας δούμε ποιοι ασθενείς έχουν ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση:
1. με οξεία επίσχεση ούρων, η οποία υποτροπίασε μετά την αφαίρεση του καθετήρα,
2. με χρόνια επίσχεση,
3. με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις,
4.με υποτροπιάζουσα αιματουρία,
5.με λιθίαση της κύστης,
6.με εκκολπώματα της κύστης, καθώς και
7.με διάταση του πυελοκαλυκικού συστήματος του νεφρού ή νεφρική ανεπάρκεια ως αποτέλεσμα της ΚΥΠ.
Επίσης, μπορεί να αποτελεί την προσωπική επιλογή του ασθενούς για την οριστική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής του.
Οι χειρουργικές επεμβάσεις για τη νόσο γίνονται με γενική, με επισκληρίδια ή ραχιαία αναισθησία και η βελτίωση των συμπτωμάτων είναι εμφανής αμέσως μετά την επέμβαση. Πρέπει να τονιστεί ότι η βελτίωση στα συμπτώματα που προσφέρουν οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που επιτυγχάνεται με τη φαρμακευτική αγωγή. Γενικά, η χειρουργική αντιμετώπιση βελτιώνει καλύτερα την συμπτωματολογία και τη ροή των ούρων και είναι η πιο δραστική μέθοδος για την ανακούφιση από την απόφραξη.
1. Διουρηθρική προστατεκτομή (Transurethral prostatectomy, TURP)
Είναι η συχνότερη επέμβαση που γίνεται παγκόσμια για τη θεραπεία της ΚΥΠ. Αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο συχνή χειρουργική θεραπεία για προστάτες μέχρι 80 γραμμάρια. Γίνεται δια μέσου της ουρήθρας με τη χρήση ειδικού εργαλείου, του ηλεκτροτόμου (ρεζεκτοσκοπίου), που εισάγεται από το πέος στην ουρήθρα και φτάνει μέχρι την κύστη. Η αφαίρεση του προστατικού αδενώματος γίνεται με ειδική αγκύλη που τοποθετείται στο διουρηθρικό εργαλείο. Η ειδική αγκύλη , κόβει τον προστάτη με ηλεκτρικό ρεύμα σε μικρά κομμάτια. Συγχρόνως, μπορεί να γίνεται και καυτηριασμός των σημείων του προστάτη που αιμορραγούν εξαιτίας της εκτομής του. Τα κομμάτια του προστατικού ιστού που κόβονται συσσωρεύονται στην κύστη και απομακρύνονται με πλύσεις με ειδικό ορό. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, τοποθετείται ένας καθετήρας μέσω της ουρήθρας, ενώ μέσω του καθετήρα γίνονται συνεχείς πλύσεις στην κύστη. Ο καθετήρας παραμένει συνήθως για 2-4 μέρες.Τα συμπτώματα βελτιώνονται στο 70%-90% των ασθενών. Στο 85% μειώνεται το σκορ των συμπτωμάτων, ενώ η μέγιστη ροή των ούρων αυξάνεται.
Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, οι κίνδυνοι για τον ασθενή εξαρτώνται από την προεγχειρητική του κατάσταση και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Μετεγχειρητικές επιπλοκές αποτελούν οι ουρολοιμώξεις και σπάνια, η επίσχεση ούρων. Μετά την εγχείρηση, οι περισσότεροι άντρες βιώνουν για μερικές ημέρες μιά επιτακτική ανάγκη ούρησης. Μετεγχειρητικά, στους περισσότερους άντρες παρατηρείται παλίνδρομη εκσπερμάτιση λόγω εκτομής του αυχένα της κύστης, ενώ η στύση και ο οργασμός δεν επηρεάζονται.
Εξέλιξη της κλασικής μονοπολικής διουρηθρικής προστατεκτομής αποτελεί η διουρηθρική εξάχνωση του προστάτη αδένα με τη χρήση της διπολικής διαθερμίας,το λεγόμενο TURis (διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό).
Η χρήση της διπολικής τεχνολογίας αυξάνει περαιτέρω την ασφάλεια της επέμβασης.
Οι διαφορές της σε σχέση με τη μονοπολική είναι α) η καλύτερη αιμόσταση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου , β) το υγρό που χρησιμοποιείται ως υγρό πλύσεων είναι φυσιολογικός ορός( φυσιολογικό αλατούχο διαλύμα) σε αντίθεση με τη γλυκίνη που χρησιμοποιείται στην κλασική μονοπολική διαθερμία με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η ανεπιθύμητη απορρόφηση των υγρών της πλύσεως, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το λεγόμενο TUR σύνδρομο (με κύρια χαρακτηριστικά τη σύγχυση,την υπέρταση και την υπονατριαιμία) , γ) δεν απαιτείται τοποθέτηση γείωσης όπως στη μονοπολική διαθερμία, εφόσον το ηλεκτρικό ρεύμα περνάει απευθείας από το ένα άκρο του ηλεκτροδίου στο άλλο.
2. Ανοικτή προστατεκτομή
Η ανοικτή προστατεκτομή γίνεται, όταν ο προστάτης έχει μεγαλώσει αρκετά ώστε να μην επιτρέπει την εφαρμογή της διουρηθρικής προστατεκτομής με ασφάλεια. Μέσα από μια μικρή τομή που γίνεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς, αφαιρείται ο αδένας χωρίς την κάψα του. Υπάρχουν δύο ήδη ανοικτής προστατεκτομής: η διακυστική, όπου ο προστάτης αφαιρείται μέσα από την κύστη και η οπισθοηβική, όπου ανοίγεται η κάψα του προστάτη και αφαιρείται ο αδένας. Μετά από την ανοικτή προστατεκτομή, τοποθετείται καθετήρας στην κύστη για 5 έως 7 ημέρες. Είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην επίτευξη ικανοποιητικής ροής ούρων. Η ανάγκη επανεπέμβασης είναι πολύ σπάνια, απαιτεί όμως λίγο μακρύτερη μετεγχειρητική νοσηλεία και παραμονή του καθετήρα. Εφαρμόζεται σε μεγάλα αδενώματα, καθώς επίσης και όταν συνυπάρχει και άλλη παθολογία που χρειάζεται αντιμετώπιση (π.χ. εκκόλπωμα).
3. Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές
– Προστατεκτομή με χρήση Laser
Γίνεται με την εισαγωγή ειδικού οργάνου μέσα στην ουρήθρα και με άμεση όραση και τη χρήση ειδικών οπτικών ινών, που συνδέονται με μηχανήματα παραγωγής laser διαφόρων τύπων. Οι πιο δοκιμασμένες τεχνικές είναι το Holmium laser και το laser πράσινου φωτός. Η ενέργεια του laser φέρεται με μια ίνα στους ιστούς και χρησιμοποιείται για εξάχνωση ή για θερμοπηξία. Το βασικό πλεονέκτημα της laser προστατεκτομής, είναι ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με μεγαλύτερη ασφάλεια, όπως σε άντρες με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν την αδυναμία ιστολογικής εξέτασης(βιοψίας),τα συχνότερα ερεθιστικά φαινόμενα και το αυξημένο κόστος εξοπλισμού και ινών.
– Προστατικές προθέσεις (stents)
Χρησιμοποιούνται με τη μορφή μόνιμων ή προσωρινών μεταλλικών πλεγμάτων που διατηρούν ανοικτή την προστατική ουρήθρα. Εφαρμόζονται σε μικρή ομάδα ασθενών που φέρουν μόνιμο καθετήρα και δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση εξαιτίας της κακής γενικής κατάστασής τους. Κάθε ασθενής ξεχωριστά σε συνεργασία με τον ιατρό ουρολόγο θα επιλέξει την καταλληλότερη για τον ίδιο θεραπευτική αντιμετώπιση.
Δείτε τι μας απαντά και τι λύσεις προτείνει για τα πιο συχνά ουρολογικά προβλήματα ο Ευστράτιος Καπετανέλης, Χειρουργός Ουρολόγος…
https://youtu.be/Z68hCYKXBbg?t=7